1. Ovdje ste:
  2. Svi poslovi širom svijeta
  3. Gigajob Bosna i Hercegovina
  4. Prevare na poslovnim sajtovima
 
 

Čuvajte se prevare!

spacer Zaštite se od prevare

Kako da se efektivno zaštitite od njih.


Samo Vi možete zaštiti sebe protiv prevaranata koji pokušavaju koristiti online poslovne sajtove da bi prevarili nedužne osobe koje traže zaposlenje. Molimo Vas pažljivo pročitajte slijedeće instrukcije. Najbolja zaštita od prevare je da uvijek budete budni i podozrivi. Nikada ne vjerujte nepoznatim mejlovima. Zaštitite se od najčešće korištenih trikova.

Trik 1 "Finansijski Agenti traženi za Zamku pranja novca"
Kategorija: Jako opasno, donosi velike štete

Trik funkcioniše ovako: Možete dobiti mejlove koji tvrde da su spacer "zvanični mejlovi" (nepozvane poruke) sa zahtjevom da se prijavite pod izgovorom na određenom linku za online bankovne poslove. Zapravo, čineći to, Vi se prijavljujete na lažni websajt nestvarne banke koja pripada prevarantima i NIJE prava internet strana Vaše banke kao što se predstavlja. Lični podaci (koji se odnose na prijavu, lozinku, bankovni račun, broj kreditne kartice) koji unesete prikupljaju prevaranti koji onda iskoriste tu informaciju kako bi ukrali velike sume novca sa Vašeg bankovnog računa.

Ako je novac (sa Vašeg bankovnog računa) bio poslat na drugi bankovni račun, to se lako može pronaći i počinitelji mogu biti uhapšeni. Stoga, prevaranti koriste veoma sofisticirane načine krađe. Evo primjera, oni angažuju nezavisne/samozaposlene putem nepoželjnih mejlova, tako što oglase ponude preko online poslovnih portala. Oni ih obično izlistaju kao "Finansijske Agente" ili "Finansijske Posrednike" ili "Finansijske Pomoćnike" sa plaćanjem po osnovi pojedinačno obavljenog posla ."Finansijskim Agentima" je rečeno da su oni zaposleni radnici ugledne kompanije u službi finansijske industrije. Onda je tim novo regrutovanim zaposlenima dat posao ponovnog plaćanja doznaka novca (naime, ukradeni novac žrtava pecanja) njihovim prevarantskim šefovima (koji uglavnom žive u udaljenim gradovima u stranim zemljama). Uobičajeno, to se sve radi kako bi se izbjeglo plaćanje posredničkih udjela (koja su najčešće 10% ako ne i više), takođe na način gdje je veoma teško za banke, policijske službenike kao i za kriminalne tužioce da im kasnije uđu u trag. Umjesto isplate posredničkih udjela "Finansijski Agent" je na kraju žrtva isto koliko i žrtva 'pecanja' jer oni pri tome gube svoj novac, pošto ne mogu zadržati novac koji pripada žrtvama. U dodatku, javni tužilac će početi da istražuje nevinu osobu, koja je samo tražila posao, i njen udio u kompjuterskoj prevari, podsticaj u pranju novca kao i kršenju bankarskih zakona.

Kako biste se zaštitili od trika broj 1: : 1. Uvijek uklonite pecaroške mejlove bez toga da ih čitate; i 2. Nikada se ne uplićite u ponude koje Vas uvjeravaju u plaćanje doznaka ili ponovo plaćanje doznaka novca.
Trik 2 Zamka "Samo jednog plaćanja"
Kategorija: Opasno; Jako opasno, može donijeti velike štete

Kako trik funkcioniše:spacerDobijete poundu za fantastičan posao, ali prvo morate unaprijed napraviti "Samo jedno plaćanje" za troškove kao što su: naplata udjela agenciji, troškovi unošenja u bazu podataka, troškovi štampanog materijala, pamfleta ili specijalnog softvera (koji vam je navodno potreban za rad od kuće). Takođe to može biti naplata I za trening seminar ili za doprinos članstva, kao "sigurnosni depozit", "neznatnu naplatu," itd. Čim platite, nećete biti u mogućnosti da kontaktirate datu osobu.

Kako da se zaštitite od trika broj 2: Ignorišite takve zahtjeve i nikada nemojte plaćati bilo šta iz vašeg džepa. Zapamtite, ugledne kompanije nikada ne traže plaćanja unaprijed od onih koji traže posao.
Trik 3 Zamka "Skup Telefonski Broj"
Kategorija:Opasno; može donijeti velike štete

spacerKako funkcioniše trik: Prvo dobijete poundu za jako interesantan posao i morate nazvati dati telefonski broj kako biste dobili dodatne detalje. Kada pozovete, visoko tarifne brojeve ili broj sa stranim pozivnim brojem, može Vam se desiti, da Vam visoko naplate snimljenu poruku bez toga da dobijete dodatne detalje interesantnog posla koji Vam je bio obećan.

Kako da se zaštitite od trika broja 3: Ignorišite takve zahtjeve. Zapamtite, ugledni poslodavci nikada ne prave takve čudne zahtjeve od potencijalnih budućih radnika.
Trik 4 Zamka "Piramidna šema"
Kategorija: Često nepouzdana

Kako trik funkcioniše: Rečeno Vam je da ukoliko regrutujete ljude koji, zauzvrat, regrutuju druge ljude koji onda regrutuju dodatne ljude (I tako se lanac nastavlja do unedogled) pri prodaji određenih skupih proizvoda ili službi, Vi biste zaradili fantastičnu sumu novca. Rijetko koje takvo obećanje se ispuni u praksi. Pošto je Vaš početni ulog nestao vi onda shvatate da ste prevareni.
spacer Trebate biti nepovjerljivi ako proizvodi ili službe nisu dobrog kvaliteta i/ ili razumne cijene iako Vam je obećan veliki prihod ekskluzivno po osnovi prodaje pojedinačnog artikla ili ako morate platiti bilo šta unaprijed. Često takvi marketing sistemi žele od Vas da prodajete artikle ili aparate (isključivo po osnovi prodaje pojedinog artikla) Vašim prijateljima i to po visokim cenama. Jako je teško zaraditi novac na taj način i rijetko funkcioniše.
Drugi indikatori ponuda sumnjivog zapošljenja
  1. Nejasna ili nepotpuna informacija o vrsti posla i funkcija ("bez osiguranja"," nevjerovatno uspješan koncept", itd.)
  2. Nejasna informacija o poslodavcu (bez imena kompanije, bez ukazivanja na industriju)
  3. Samohvalisava, nerealistična obećanja: "visoka zarada za manje posla","udvostručite svoju zaradu", itd.
  4. Primjenite posebne mjere predostrožnosti u oblastima gdje su poslovi navodno dobro plaćeni; npr.: poslovi na uljanim platformama, poslovi u inostranstvu, kancelarijski posao od kuće, poslovi na određeno radno vrijeme sa "fantastičnom zaradom", itd.

    Budite posebno skeptični sa poslovima koji zvuče previše dobro da bi bili istiniti; npr.: budi plaćen da gledaš televiziju, test vozači za automobilsku kompaniju, postanite model za naslovnu stranu, itd.